تعریف کودک
تعریف کودک متفاوت است. به چند تعریف اشاره می شود:
نوزاد: تا چهارهفته
شیرخوار: چهار هفته تا دو سال
نوپا: یک تا سه سال
قبل از مدرسه: سه تا پنج سال
بچه مدرسه ای: پنج تا دوازده سال
نوجوان: دوازده تا هیجده سال
منظور از کودک در این فایل از زمان تولد تا 12 سالگی است.
کودکان نوپا بیشتر در خطر هستند زیرا توانایی جابجایی و حرکت دارند ولی درک درستی از خطراتی که در محیط آنها را تهدید می کند ندارند.
مهمترین نکته ای که والدین و مراقبین کودک باید بدانند این است که شایعترین علت سوختگی در کودکان سهل انگاری مراقبین و تنها گذاشتن کودک است.
نظارت مهمترین فاکتور در پیشگیری ازسوختگی در کودکان است.
یکی از سخت ترین تجربه های یک کودک، مواجهه با اجسام داغ مانند بخاری، اجاق گاز، رادیاتور، شوفاژ، شعله و زغال گداخته و درک دردناک آن توسط کوک می باشد.
بازی با کبریت، فندک و یا دیگر وسایل خطرناک مرتبط با آتش سوزی نه تنها می تواند برای کودک والبته برای همه خانواده تهدید و منجر به عواقب ناگواری شود.
مواظب کودکان خود باشید. در صورت سوختگی کودک شما، عواقب آن تا پایان عمر گریبانگیر همه افراد خانواده خواهد بود. وی هرگز خوب نخواهد شد و علاوه بر آثار باقی مانده ناشی از سوختگی، احساس پشیمانی ، ندامت و گناه نیز در سراسر زندگی با شما خواهد بود.
ایمنی در برابر سوختگی در خانه
آیا می دانید که بسیاری از موارد معمول در محیط خانه مانند آب داغ حمام، پریزهای برق بدون محافظ و.... عوامل اصلی سوختگی در دوران کودکی است؟
برای جلوگیری از سوختگی کودکان در خانه چه کنیم:
مواظب کتری و سماور باشید
سوختگی با آبجوش خیلی شایع است و اغلب با افتادن سماور یا ریختن آب کتری یا فلاسک روی کودک باعث سوختگی عمقی می شود.
بی احتیاطی در حمل یا محل قرار دادن غذا و مایعات داغ
در حالی که کودک در آغوش شماست، آشپزی نکنید، مایعات داغ ننوشید و نوشیدنی یا غذای گرم را جابه جا نکنید. غذاها و مایعات داغ را از لبه های میز دور نگه دارید. از رومیزی یا پارچه هایی که کودکان خردسال میتوانند آنها را پایین بکشند، استفاده نکنید.
وضعیت ظروف روی اجاق گاز، چراغ های خوراک پزی، گاز پیک نیکی
دسته های قابلمه و ماهیتابه خود را به سمت پشت اجاق گاز بچرخانید و از شعله های عقب اجاق گاز استفاده کنید. هنگام آشپزی، با وجود کودک در محیط اطراف ،اجاق گازروشن را رها نکنید.
مواظب چراغهای خوراک پزی و گازهای پیک نیکی باشد. آنها و ظروف روی آنها ناپایدار هستند و خطر افتادن دارند. آنها را در محیط مناسبی قرار دهید و اجازه ندهید بچه ها اطراف آنها بازی کنند.
مناطق ممنوعه برای کودکان
در محیط خانه مناطق ممنوعه برای کودک تعریف کنید. راههای دسترسی کودک به اجاق گاز، سماور، شومینه، بخاری و رادیاتورشوفاژ را مسدود کنید. اگر از چراغ خوراک پزی و گاز پیک نیکی برای آشپزی یا گرم شدن استفاده می کنید کاری کنید کودک شما به آن دسترسی نداشته باشد و در اطراف آن بازی نکند. هنگام استفاده ازاین وسایل کودک را بدون مراقب در اتاق رها نکنید. سوختگی به وسیله گاز پیک نیکی در ایران شایع است.
درست کردن چای یا غذا یا حمل آنها را به کودکان نسپارید
کودکان استفاده از وسایل آشپزخانه را بلد نیستند و اصول ایمنی را نمی دانند و اگر اتفاقی بیفند نمی دانند باید چکار کنند. تعداد قابل توجهی از کودکان در کشور ما به این علت دچار سوختگی می شوند که در تنهایی یا حتی حضور والدین اقدام به استفاده از اجاق گاز یا چراغ خوراک پزی یا گاز پیک نیکی کرده اند. همچنین حمل مایعات و غذای داغ می تواند خطر آفرین باشد.
تماس با اجسام داغ
بدنه ظرف های غذا، اتوی داغ، سیخ های کباب داغ شده می توانند باعث سوختگی کودکان خصوصا در دست آنها بشوند. وسایل و دستگاه های داغ را دور از دسترس کودکان نگه دارید. وسایل داغ مانند اتوی لباس و ... را از پریز برق جدا ودور از دسترس کودکان قرار دهید.
سوختگی در مراسم:
سوختگی کودکان در شلوغی مراسم عروس،جشن عزاداری شایع است در این مراسم معمولا پخت و پز انجام می شود. از طرفی به علت شلوغی و اینکه هر کسی مشغول کاری است نظارت کافی روی کودکان وجود ندارد. افتادن در ظروف بزرگ غذا و مایعات داغ، افتادن در اجاق در اینگونه موارد شایع است. در مراسم کودکان را از محیط پختن غذا دور نگه دارید و آنها را تنها رها نکنید.
دمای آب داغ منزل را کاهش دهید.
پوست بدن کودکان نازک است و سریع می سوزد. بسته به استفاده از پکیج، آب گرم کن برقی یا گازی یا نفتی و موتورخانه روش ممکن است متفاوت باشد ولی کاری کنید دمای آب گرم منزل خیلی داغ نباشد. ترموستات این وسایل را روی دمای زیر 50درجه سانتیگراد تنظیم کنید.دمای مناسب برای حمام دادن بچه ها حدود 35 تا 37 درجه سانتیگراد است. قبل از قرار دادن کودک در حمام، دمای آب حمام را با دست خود بررسی کنید.
در ضمن مواظب باشید کودک در طی حمام کردن به شیر آب دسترسی نداشته باشد. شیرهای اهرمی در این زمینه خطر بیشتری دارند.
سوختگی هنگام شیر و غذا خوردن
هنگام دادن غذا یا شیرتهیه شده از شیر خشک به کودک نخست دمای آن را آزمایش کنید. مراقب غذا یا مایعاتی باشید که در مایکروویو گرم می شوند، زیرا ممکن است دمای نقاط مختلف آن متفاوت باشد. هرگز شیشه شیر کودک را در مایکروویو گرم نکنید.
در صورت نیاز به افزایش رطوبت هوا،از بخور سرد استفاده کنید. با این کار و جایگزینی آن با بخور گرم، خطر سوختگی با بخار داغ کاهش می یابد.
خطر برق گرفتگی
کودکان نوپا بسیار کنجکاو هستند و بیشتر اکتشافات خود را با دهان انجام می دهند. از محافظ برای پوشش پریزها استفاده کنید و سیم های برق را از دسترس کودکان دور نگاه دارید تا از کشیدن و جویدن آنها توسط کودکان جلوگیری شود. سیم های برق فرسوده را تعویض کنید.